Pályázataink

 

ü  2011-ben nyertes pályázatként infrastrukturálisfejlesztésre, 7.812.300 Ft-ot használhatott fel az iskola, mely 6 tanteremben interaktív táblákat és új számítógépeket jelentett a TIOP-1.1.1-07/1-2008-0561 „Intelligens iskola megteremtése informatikai infrastrukturális fejlesztéssel” elnevezésű pályázaton.

E pályázat fenntartása még folyamatos.

TIOP- 1.1.1/07-1-2008-0561      Összefoglalás                                         

 

E pályázat folytatásaként a TIOP-1.1.1-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „Intézményi informatikai infrastruktúra fejlesztése a közoktatásban” projekt keretében 2014 októberében 5 tanári és 16 tanulói notebook-t kapott iskolánk.

 

ü  Szakmai projektekben is részt veszünk. A Szegedi Tudományegyetemmel a „Diagnosztikus mérések fejlesztése” című, a TÁMOP 3.1.9/1-2009-0001 számú pályázatban konzorciumi tagok vagyunk. Ezen pályázat keretén belül hozzájárultunk az országos kompetencia mérés feladatainak összeállításához. Tanulóink így már az alsóbb évfolyamokon is találkozhattak kompetencia alapú tesztekkel.  Az eredményeket megküldték iskolánknak, így nevelőink személyre szabottan tudják összeállítani a fejlesztendő területeket a gyerekek esetében. A 2012/2013. tanévtől második fázisába került a projekt, azaz megkezdődtek az online mérések is a papíralapú mérések mellett. A mérések a jelenlegi 4. és 8. osztályosokat érinti és érintette folyamatosan.

 

ü  Partner intézmény vagyunk több szegedi és térségi iskolával együtt a Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0013 számú „Természetismereti tudástárra támogatott közoktatás fejlesztés”című projekt megvalósításában. A projekt keretén belül a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban megépült egy természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTed) ahol fizika, kémia, földrajz, biológia tantárgyakhoz kapcsolódóan kísérletezhetnek, versenyezhetnek a gyerekek. Tanulóink 2013. május-június hónapokban használhatták először e labort. 2013-ban még tanulóink utaztatása a pályázat keretén belül biztosított volt. Tapasztalataink nagyon kedvezőek. A pedagógus kollégák részéről jelentős előkészületi munkával jár egy ilyen kihelyezett óra. A projektben való részvételünk folyamatos.

 

ü  Partner intézmény vagyunk a Bordányi Faluház TÁMOP 3.2.13-12/1. „Kulturális kavalkád” elnevezésű projektjében. Ezen pályázat keretében tanulóink az első félévben rendhagyó könyvtári órákon vehettek részt öt alkalommal (1-5. osztályok), a második félévben pedig 3 programunk, versenyünk, valamint 5 kihelyezett rendhagyó óra (Budapest - Hagyományok Háza, Szeged – Móra Ferenc Múzeum, Tudástár, történelmi emlékhelyek, Somogyi Könyvtár, Zákányszék – Öreg tanya, Madárkert) megtartása került finanszírozásra pályázati keretből. A projekt zárására 2014. június 20-án került sor. Fenntartási kötelezettséget a rendhagyó könyvtári órákra vállalt iskolánk, melyből kettő már az első félévben megtartásra került. A programjaink közül folytatjuk a vers és mesemondó versenyünket is és az akadályverseny is minden évben megrendezésre kerül.

 

ü  2013. december hónapban sikerült valamennyi számítógépünkre pályázat keretében elnyernünk a Panda vírusirtó programot 1 évre.  2014 decemberében ezt a kedvezményes lehetőséget alapítványunk fizette ki (az összes gépre 1 évre 50 ezer Ft).

 

ü  Más szervezetek által elnyert pályázati támogatás keretén belül iskolánk is részesült a NETFIT méréshez szükséges eszközökből. Három pedagógus részt vett a továbbképzésen is. A felmérés a második félév feladata.

 

ü  A kölyökatlétika továbbképzésen is részt vett egy pedagógus. Ennek keretén belül augusztus hónapban megkaptuk a 200 ezer Ft értékű felszerelést. A megállapodás aláírása megtörtént. Tanulóink rendszeresen használják az eszközöket.

 

ü  A Bozsik program keretén belül is kapnak tanulóink sporteszközöket, motivációs ajándékokat.

 

ü  TÁMOP-6.1.2. A-14/1-2014-0001. „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” projektben is részt vesz iskolánk. Rövidebb nevén TIE, azaz Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztési program, mely két ütemből áll és közel három millió Ft értékű eszközöket fog kapni iskolánk (sporteszközök, játékok, mobil hangosító berendezés, stb). A program célja a megfelelő egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a gyermekek, tanulók (mindennapos) egészségfejlesztéssel összefüggő készségeinek, ismereteinek bővítése, és ezek viselkedésbe történő beépítése, főként közösségépítő, egészségfejlesztési és testmozgás programok segítségével.

TIE, azaz Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztési program,

 

2015 - 2016. tanév

Pályázataink

 

ü  2011-ben nyertes pályázatként infrastrukturálisfejlesztésre, 7.812.300 Ft-ot használhatott fel az iskola, mely 6 tanteremben interaktív táblákat és új számítógépeket jelentett a TIOP-1.1.1-07/1-2008-0561 „Intelligens iskola megteremtése informatikai infrastrukturális fejlesztéssel” elnevezésű pályázaton.

E pályázat fenntartása még folyamatos. A fenntartási időszak 2016-ban fog lejárni (ősszel).

 

E pályázat folytatásaként a TIOP-1.1.1-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „Intézményi informatikai infrastruktúra fejlesztése a közoktatásban” projekt keretében 2014 októberében 5 tanári és 16 tanulói notebook-t kapott iskolánk. Ennek beüzemeléséhez a villamos áram vezetéket a téli szünetben önkormányzatunk segítségével sikerült kiépítenünk. Az érintésvédelmi jegyzőkönyv 2015. januárjában készült el.

A pályázat folytatásaként 2015 telén érkezett két szoftver (idegen-nyelvi és szövegértést fejlesztő szoftverek).

A sávszélességünk bővítésére várhatóan február elején kerül sor.

 

ü  Szakmai projektekben is részt veszünk. A Szegedi Tudományegyetemmel a „Diagnosztikus mérések fejlesztése” című, a TÁMOP 3.1.9-08/1-2009-0001  valamint a TÁMOP-3.1.9-11/1-2012-0001 számú pályázatban konzorciumi tagok vagyunk. Ezen pályázat keretén belül hozzájárultunk az országos kompetencia mérés feladatainak összeállításához. Tanulóink így már az alsóbb évfolyamokon is találkozhattak kompetencia alapú tesztekkel.  Az eredményeket megküldték iskolánknak, így nevelőink személyre szabottan tudják összeállítani a fejlesztendő területeket a gyerekek esetében. A 2012/2013. tanévtől második fázisába került a projekt, azaz megkezdődtek az online mérések is a papíralapú mérések mellett.

A 2015/2016-os tanévben ismételten felkérte iskolánkat az SZTE Oktatáselméleti kutatócsoportja az első évfolyamosok 8 évig tartó folyamatos mérésére. Az iskola-elő készültségi felmérések október-november hónap folyamán 5 területen (10 mérési alkalom) lezajlottak. Ezek mind online mérések voltak. 

 

ü  Partner intézmény vagyunk több szegedi és térségi iskolával együtt a Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0013 számú „Természetismereti tudástárra támogatott közoktatás fejlesztés”című projekt megvalósításában. A projekt keretén belül a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban megépült egy természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTed) ahol fizika, kémia, földrajz, biológia tantárgyakhoz kapcsolódóan kísérletezhetnek, versenyezhetnek a gyerekek. Tanulóink 2013. május-június hónapokban használhatták először e labort. 2013-ban még tanulóink utaztatása a pályázat keretén belül biztosított volt. Tapasztalataink nagyon kedvezőek. A pedagógus kollégák részéről jelentős előkészületi munkával jár egy ilyen kihelyezett óra. A projektben való részvételünk folyamatos. Továbbra is mennek tanulóink a laborba, csak 2014-től már saját költségen a menetrend szerinti járattal közlekedtek. Részt veszünk a versenyeken és a bemutató kísérletekben is.

 

ü  Partner intézmény vagyunk a Bordányi Faluház TÁMOP 3.2.13-12/1. „Kulturális kavalkád” elnevezésű projektjében. Ezen pályázat keretében tanulóink a 2013-14-es tanévben rendhagyó könyvtári órákon vehettek részt öt alkalommal (1-5. osztályok), a második félévben 3 programunk, versenyünk volt, valamint 5 kihelyezett rendhagyó óra (Budapest - Hagyományok Háza, Szeged – Móra Ferenc Múzeum, Tudástár, történelmi emlékhelyek, Somogyi Könyvtár, Zákányszék – Öreg tanya, Madárkert) megtartása került finanszírozásra pályázati keretből. Fenntartási kötelezettséget a rendhagyó könyvtári órákra vállalt iskolánk, A programjaink közül folytatjuk a vers és mesemondó versenyünket is és az akadályverseny is minden évben megrendezésre kerül.

 

ü  2013. december hónapban sikerült valamennyi számítógépünkre pályázat keretében elnyernünk a Panda vírusirtó programot 1 évre.  2014 decemberében ezt a kedvezményes lehetőséget alapítványunk fizette ki (az összes gépre 1 évre 50 ezer Ft).

Ma már ingyenes vírusirtó került telepítésre gépeinkre a rendszergazda által.

 

 

ü  A Bozsik program keretén belül is kapnak tanulóink sporteszközöket, motivációs ajándékokat.

 

ü  TÁMOP-6.1.2. A-14/1-2014-0001. „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” projektben is részt vesz iskolánk. Rövidebb nevén TIE, azaz Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztési program. E pályázat folytatódott még szeptember és október hónapban különböző programokkal és folyamatosan a mai napig is érkeznek a különböző sporteszközök, játékok. A program célja a megfelelő egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a gyermekek, tanulók (mindennapos) egészségfejlesztéssel összefüggő készségeinek, ismereteinek bővítése, és ezek viselkedésbe történő beépítése, főként közösségépítő, egészségfejlesztési és testmozgás programok segítségével. E tanévben is folytatódott a program és az eszközök szállítása is folyamatos, melyet a pályázat keretében kap iskolánk.

 

ü  TÁMOP 6.1.5. „ Egy lépés az egészségünkért – Csongrád-megye komplex egészségfejlesztési programja” elnevezésű pályázatnak is élvezői lehettek tanulóink. 15-15 fővel lovas-táborban és aquatréningen vehettek részt.

 

ü  2016. január 30-án, Budapesten átvehetjük az „Örökös Ökoiskola” címet. Iskolánkat Ábrahám Enikő a pályázat írója, az öko-munkacsoport vezetője képviseli az ünnepélyes díjátadón.

 

ü  Alapítványunk is minden évben részt vesz a „Köszönjük Sió!” iskolatáska programjában, melynek keretében a tanévnyitón már évek óta 15-18 db iskolatáskát tudunk kiosztani a rászorulóalsó tagozatos gyermekeink között.